To unikalna wit. o przedłużonym uwalnianiu. Wit. jest stopniowo uwalniana w jelicie co gwarantuje lepsze jej wchłanianie i biodostępność. Wit. C jest wit. rozpuszczalną w wodzie, łatwo ulega zniszczeniu podczas gotowania w obecności ciepła i tlenu. Najlepszym naturalnym źródłem wit. C są świeże, niegotowane owoce i warzywa. Codzienne, regularne przyjmowanie wit. C jest bardzo ważne, bowiem jest ona słabo magazynowana w organizmie. Wit. C bierze udział w licznych reakcjach biochemicznych w organizmie. Ma działanie antyoksydacyjne, niezbędne w tworzeniu kolagenu, potrzebnej struktury tkanki zębów i kości, w metabolizmie leków i kancerogenów, w produkcji hormonów oraz w regulacji wchłaniania żelaza w diecie. Stres, ćwiczenia i palenie papierosów zwiększają zapotrzebowanie na wit. Wykazano także, że wysokie dawki wit. C w czasie przeziębienia mogą zmniejszyć czas trwania choroby.