Bakterie z rodzaju Lactobacillus pentosus - w prawidłowym ekosystemie miejsc intymnych znajduje się wiele korzystnych mikroorganizmów, które utrzymują optymalny skład ilościowy i jakościowy mikroflory bakteryjnej, przyczyniając się w ten sposób do zachowania jej homeostazy. W przeważającej części są to bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus, w tym Lactobacillus pentosus, które posiadają zdolność wydzielania tzw. pentocyn - substancji tworzących niesprzyjające środowisko dla niekorzystnych drobnoustrojów. Bakterie Lactobacillus pentosus zasiedlają pochwę oraz dolny odcinek szyjki macicy, gdzie przylegają do nabłonka utrudniając jednocześnie rozwój i przyleganie niekorzystnych bakterii. Ilość przyjaznych szczepów bakterii zmienia się w ciągu całego życia kobiety i zależy m.in. od fazy cyklu płciowego (poziom korzystnych bakterii Lactobacillus maleje podczas i po zakończeniu menstruacji, kiedy zmienia się pH miejsc intymnych), od wieku kobiety (poziom bakterii Lactobacillus zmniejsza się wraz z wiekiem, zwłaszcza po menopauzie), od utrzymania optymalnej równowagi w mikroflorze bakteryjnej miejsc intymnych. Ilość przyjaznych bakterii maleje również w przypadku stosowania antybiotyków. Prawidłowa flora bakteryjna miejsc intymnych zawiera m.in. szczep bakterii z rodzaju Lactobacillus pentosus, które przylegają do nabłonka w obrębie układu moczowo - płciowego i dbają o utrzymanie niesprzyjającego środowiska dla niekorzystnych drobnoustrojów, wydzielając negatywnie działające na nie substancje oraz utrzymujący właściwe pH miejsc intymnych kwas mlekowy. Dostarczanie przyjaznych bakterii Lactobacillus w codziennej diecie sprawia, że stają się one dominujące w organizmie, a prawidłowy skład mikroflory układu moczowo-płciowego kobiety zostaje utrzymany. Ekstrakt z owoców żurawiny zawiera proantocyjanidyny - substancje, które wykazują działanie antyadherencyjne (łac. adhaesio - przyleganie) i chronią układ moczowo - płciowy przed zasiedleniem przez nieprzyjazne drobnoustroje, utrudniając ich przyleganie do nabłonka. Proantocyjanidyny wiążą się z nieprzyjaznymi bakteriami i w ten sposób ograniczają ich przyleganie do komórek błony śluzowej układu moczowego. Systematyczne spożywanie żurawiny wspomaga usuwanie drobnoustrojów z obszaru układu moczowego.