Goji (Lycium barbarum) jest rośliną rosnącą dziko w Tybecie, a jego owoce zwane są "owocami długowieczności". Zawierają one wielki potencjał składników odżywczych: naturalne antyoksydanty, 19 aminokwasów, polisacharydy o działaniu immunostymulującym, fitosterole, witaminy, minerały śladowe i inne. Zawartością karotenoidów przewyższają marchew, żelaza - szpinak, witaminy C - pomarańcze. Wysoka zawartość silnych przeciwutleniaczy oraz zdolność do podnoszenia poziomu enzymu dysmutazy nadtlenkowej (SOD) pozwala na neutralizację oddziaływania wolnych rodników na organizm, a tym samym spowolnienie procesów starzenia. Liczne (22) polisacharydy m.in. pobudzają przysadkę do wydzielania hormonu wzrostu oraz zwiększają poziom immunoglobulin A odpowiedzialnych za procesy odpornościowe. Mają one również wpływ na dietę redukcyjną. Jednym z karotenoidów występujących w owocach Goji jest zeaksantyna przeciwdziałająca zwyrodnieniu plamki żółtej i zaćmie. Stałe spożywanie owoców Goji nie tylko opóźnia procesy starzenia, ale też eliminuje zmęczenie, poprawia sen, zwiększa tolerancję wysiłkową, witalność, odporność oraz działa wyszczuplająco.