Odtłuszczone, mielone owoce ostropestu plamistego (100 %). Ostropest działa ochronnie na wątrobę. Spożywanie owoców ostropestu działa ochronnie na wątrobę - pomaga chronić jej komórki przed działaniem wolnych rodników i czynników zewnętrznych. Wpływa korzystnie na utrzymanie fizjologicznych funkcji oczyszczających wątroby. Dodatkowo wspiera trawienie, pomaga utrzymać zdrowie serca, przyczynia się też do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi. 1 czubatą łyżeczkę zmielonych owoców ostropestu (ok. 5 g) zalać szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody, dobrze wymieszać i pozostawić na 5-10 minut. Wymieszany napar wypić po przestudzeniu, przed posiłkiem. Korzystny efekt wynikający z deklarowanego działania występuje w przypadku spożycia raz/dobę. Mielone owoce ostropestu smakują również, dodane do musli, sałatek warzywnych i owocowych, zup, sosów, deserów, wypieków. Ostropest nie jest zalecany dzieciom oraz kobietom w ciąży i matkom karmiącym.