Witamina D jest jedną z najważniejszych witamin odpowiedzialnych za zdrowie ludzi. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wielu tkanek, organów i komórek. Witamina D: wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i hamuje procesy zapalne; odpowiada za prawidłowe kształtowanie się kości i zębów, gdyż ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu; utrzymuje układ sercowo-naczyniowy w dobrej kondycji; zapewnia wytrzymałość i prawidłową pracę mięśni. Synteza witaminy D zachodzi w skórze pod wpływem promieni UV. Znajduje się ona także w produktach żywnościowych, np.: w sardynkach, śledziach, łososiu i tuńczyku. Mięso, mleko i jaja są też dobrym źródłem tej witaminy. Zawartość witaminy D zależy od ilości promieni UV i diety. W letnich miesiącach duża ilość słońca zapewnia odpowiednie ilości witaminy D. Natomiast od października do kwietnia ilość naturalnie wytwarzanej witaminy jest niewystarczająca. Niedobór witaminy D dotyczy: osób, które spędzają zbyt mało czasu na słońcu; osób starszych po 65 roku życia, ze względu na obniżoną syntezę witaminy D w skórze; osoby z ciemną karnacją skóry (im ciemniejsza skóra tym mniej produkuje witaminy D). Jednakże większość naukowców wskazuje na przyjmowanie suplementów diety z witaminą D. Na podstawie ostatnich badań zaleca się dawkę 800-1000 j.m./dobę (20-25 µg/dzień) dla osób dorosłych przy niedostatecznej ekspozycji na światło słoneczne (w Polsce od października do kwietnia). Dawkę tę należy podawać przez cały rok osobom po 65 roku życia ze względu na obniżoną syntezę skórną witaminy D oraz udowodnione działanie przeciwzłamaniowe.