Wyszukaj produkt
Butidep®
kaps.
500 mg
60 szt.
Doustnie
ŚŻ
100%
50,00
Środek żywieniowy przeznaczony jest do postępowania dietetycznego w: zaburzeniach czynności jelit (np. zespół jelita drażliwego), w przewlekłych zaparciach, wzdęciach i bólach brzucha, biegunkach, dyspepsji, chorobach zapalnych błony śluzowej jelit (m.in. wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego oraz chorobie Leśniowskiego i Crohna), w tym po radioterapii i chemioterapii, zakażeniach jelit i zaburzeniach flory jelitowej (np. po antybiotykoterapii), niedoborach pokarmowych (przy niedostatecznej podaży błonnika, w diecie ubogoresztkowej).
Zaleca się przyjmowanie 1 kaps. białej + 1 kaps. niebieskiej jednorazowo, bezpośrednio przed lub po posiłku. Rekomenduje się jednak, by dawkę wyznaczył lekarz. Środek żywieniowy należy przyjmować w całości, popijając wodą (bez rozgryzania i wysypywania zawartości). Przyjmowanie dorośli i dzieci powyżej 7 rż.: doustnie 1 kaps. biała i 1 kaps. niebieska raz/dobę, rano lub wieczorem.
Uczulenie na którykolwiek ze składników środka żywieniowego; nie stosować u dorosłych i dzieci z zaburzeniami przełykania; środek żywieniowy nie jest przeznaczony do uzupełniania diety u osób zdrowych; nie stosować w okresie ciąży i karmienia piersią; środek żywieniowy nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Środek żywieniowy przeznaczony jest do stosowania u osób dorosłych i dzieci powyżej 7 rż. Nie stosować przy uczuleniu na którykolwiek składnik środka żywieniowego.
30 kaps. białych (DRcaps® - objęte patentem kaps. opóźnionego uwalniania) i 30 kaps. niebieskich. Łącznie 60 kaps. Technologia ta pozwala dostarczyć substancję odżywczą do jelita grubego (okrężnicy). Kwas masłowy, uwalniany z maślanu wapnia, jest krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym zwykle otrzymywanym z fermentacji węglowodanów w okrężnicy, a wytwarzany jest przez mikroflorę jelitowa. Kwas masłowy należy do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) i stanowi podstawowy materiał energetyczny dla nabłonka jelitowego. Kwas masłowy, inaczej maślan, wytwarzany jest przez bakterie jelitowe i pełni funkcje ochronne wobec przewodu pokarmowego takie jak zapobieganie przedostawaniu się bakterii i toksyn do organizmu człowieka z treści jelitowej, obniżenie możliwości wystąpienia alergii i stanów zapalnych. Kwas masłowy poprawia też wrażliwość insulinową oraz może być stosowany w profilaktyce nowotworów jelita grubego. L-glutamina, L-tryptofan oraz wit. D3 dodatkowo wykazują właściwości wzmacniające odporność organizmu oraz przeciwdziałające stanom zapalnym jelit.
Środek żywieniowy to 60 kaps., w tym 30 kaps. białych dojelitowych zawierających 500 mg maślanu wapnia, co odpowiada 410 mg kwasu masłowego oraz 30 kaps. niebieskich zawierających: 100 mg L-glutaminy,150 mg L-tryptofanu oraz 2000 j.m. wit. D3. Kaps. biała: tłuszcz, w tym 0,01 g kwasy tłuszczowe nasycone, 0,13 g węglowodanów, w tym 0,01 g cukry, 0,5 g białka, 0,41 g soli. Kaps. niebieska: tłuszcz, w tym 0 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 0,23 g węglowodanów, w tym 0 g cukry, 0 g białka, 0,48 mg soli. Nie zawiera oleju palmowego oraz dwutlenku tytanu. Bez glutenu i bez laktozy.
|
|
|