Wyszukaj produkt
Bezkwaśność oraz niedostateczne wydzielanie soku żołądkowego. Brak łaknienia, dolegliwości dyspeptyczne.
Dorośli i dzieci: zwykle 5-10 ml (1-2 łyżeczki do herbaty) na 15-20 minut przed posiłkiem, 3x/dobę. Preparat można również przyjmować po rozcieńczeniu 15 ml (1 łyżka stołowa) w około 125 ml (1/2 szklanki) przegotowanej wody. 5 ml płynu doustnego odpowiada 5,875 g. Pacjenci w podeszłym wieku: bez zmian dawkowania. Pacjenci z zaburzeniami czynności wątroby i nerek: bez zmian dawkowania.
Nadwrażliwość na substancję czynną lub na którąkolwiek substancję pomocniczą. Nadkwaśność i nadmierne wydzielanie soku żołądkowego.
Pacjenci przyjmujący produkt nie powinni jednocześnie stosować leków zmniejszających kwaśność treści żołądkowej (m.in. ranitydyny, cymetydyny, mizoprostolu, pirenzepiny), gdyż aktywność pepsyny osiąga maks. w środowisku o pH od 1,6 do 3,2. Produkt zawiera sacharozę i sorbitol. Pacjenci z rzadkimi dziedzicznymi zaburzeniami związanymi z nietolerancją fruktozy, zespołem złego wchłaniania glukozy-galaktozy lub niedoborem sacharazy-izomaltazy, nie powinni przyjmować produktu leczniczego. Preparat nie ma wpływu na zdolność prowadzenia pojazdów i obsługiwania maszyn.
Leki zwiększające pH soku żołądkowego osłabiają działanie produktu.
Badania na zwierzętach dotyczące wpływu na przebieg ciąży, rozwój zarodka i płodu, przebieg porodu i rozwój pourodzeniowy są niewystarczające. Potencjalne zagrożenie dla człowieka nie jest znane. Preparatu nie należy stosować w okresie ciąży, jeśli nie jest to bezwzględnie konieczne. Z powodu braku odpowiednich badań u ludzi i zwierząt lek może być stosowany w okresie karmienia piersią jedynie w przypadkach, gdy w opinii lekarza korzyść dla matki przeważa nad potencjalnym zagrożeniem dla dziecka.
Dotychczas nie stwierdzono, by produkt wywierał działania niepożądane.
Nie zgłoszono żadnego przypadku przedawkowania. Postępowanie w razie przedawkowania obejmuje: bezpośrednio po przedawkowaniu - usuwanie produktu z przewodu pokarmowego (prowokowanie wymiotów, płukanie żołądka), zaś w późniejszym okresie podawanie leków zwiększających pH zawartości żołądka (w celu zmniejszenia aktywności pepsyny).
Substancją czynną produktu jest pepsyna, enzym biorący udział w procesie trawienia białek. Pepsyna powstaje pod wpływem kwasu solnego z pepsynogenu - proenzymu wytwarzanego przez komórki błony śluzowej żołądka. Działanie pepsyny powoduje przerwanie wiązań peptydowych w cząsteczkach białek i rozkład białek do polipeptydów. Aktywność pepsyny osiąga maks. w środowisku o pH 1,6 do 3,2.
1 g płynu zawiera 1 mg pepsyny (1:4000), o aktywności nie mniej niż 1280 Ph. Eur. U./g.
Citropepsin® - : R/2820
|
|
|