Środek żywieniowy zawiera w swym składzie żywe, kultury bakterii Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103). Jest to szczep bakterii pochodzenia naturalnego wyizolowany z przewodu pokarmowego człowieka. Lactobacillus rhamnosus posiada klasyfikację i kod taksonomiczny zgodnie z wytycznymi FAO/WHO (Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa/Światowa Organizacja Zdrowia).Nie obniża on wrażliwości bakterii chorobotwórczych na działanie antybiotyku i jednocześnie zapobiega skutkom ubocznym jego przyjmowania, takim jak biegunki czy bóle brzucha. Cechuje go potwierdzony w wielu badaniach klinicznych pozytywny wpływ na organizm człowieka. Szczep ogranicza częstość występowania biegunki u dzieci przebywających w szpitalach, obniża ryzyko zachorowania na infekcyjne zapalenie górnych dróg oddechowych oraz zmniejsza dolegliwości związane z zaburzeniami funkcjonowania przewodu pokarmowego (np. kolką). Środek nie zawiera białek mleka, laktozy, glutenu i może z powodzeniem być podawany osobom, które nie tolerują tych składników. Środek żywieniowy w postaci zawiesiny doustnej, który zawiera żywe kultury bakterii Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103). Wskazany jest do postępowania dietetycznego: w czasie i po antybiotykoterapii; w biegunkach o różnej etiologii, w stanach obniżonej odporności organizmu; w kolkach niemowlęcych. Noworodki, niemowlęta i dzieci do 12. rż. - 5 kropli/dobę. Podawać bezpośrednio do ust dziecka lub wymieszać z wodą, mlekiem lub półpłynnym pokarmem o temperaturze max. 25° C. Dzieci powyżej 12. rż. i dorośli -10 kropli/dobę. Przed spożyciem, aby uzyskać jednorodną zawiesinę, krople należy dobrze wymieszać. W tym celu należy energicznie wstrząsać buteleczką przez 10 sekund, jednak nie krócej niż do całkowitego wymieszania się kultur bakterii LGG znajdujących się na dnie buteleczki w zawiesinie. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości lub uczulenia na którykolwiek ze składników. Środek żywieniowy zawiera żywe kultury bakterii (probiotyk), które są wrażliwe na temperaturę. Z tego względu nie należy narażać środka na bezpośrednie działanie źródeł ciepła, promieni słonecznych i na gwałtowne zmiany temperatury. Po pierwszym otwarciu należy przechowywać w lodówce. Spożyć w ciągu 30 dni od otwarcia. Środek żywieniowy należy przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed światłem oraz wilgocią.