HMB (hydroksymetylomaślan) jest bioaktywnym składnikiem pokarmowych z grupy krótkołańcuchowych rozgałęzionych kwasów tłuszczowych, uznawanym przez niektóre źródła za czynnik witamino-podobny (o działaniu zbliżonym do wit.), występującym naturalnie - w niewielkich ilościach - w pożywieniu, jak również wytwarzanym w organizmie człowieka, w efekcie przemian jednego z aminokwasów rozgałęzionych - leucyny. Badania dowodzą, że uzupełnianie diety HMB może przyczyniać się do ułatwiania rozwoju beztłuszczowej mc. - poprzez pozytywny wpływ tego związku na gromadzenie białek mięśniowych. Suplement diety dla osób aktywnych fizycznie i sportowców wyczynowych (poprawa masy, siły i wytrzymałości mięśniowej oraz wydolności tlenowej), jako spalacz tłuszczu (odchudzanie), dla zapobiegania niekorzystnym skutkom zdrowotnym stresu (nerwowy tryb życia, praca w przemyśle, ciężka praca fizyczna, itp.).