Owocnia fasoli zawiera aminokwasy, cholinę, allantoinę, flawonoidy oraz liczne sole mineralne zasobne w rozpuszczalną w wodzie krzemionkę. Wpływa na prawidłowe stężenie cukru we krwi. Liść pokrzywy zawiera barwniki roślinne, wit. C, wit. z grupy B, kwasy organiczne. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi, ułatwia trawienie, przyswajanie pokarmów, wpływa na prawidłową przemianę materii. Kłącze perzu zawiera znaczne ilości substancji śluzowatych, olejek eteryczny, sole mineralne, łagodzi skutki problemów trawiennych. Owoc dzikiej róży zawiera oprócz wit. C garbniki, keratenoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, cukry, pektyny. Owoce są bogatym źródłem witaminy C-zawierają jej dziesięciokrotnie więcej, niż czarna porzeczka. Ilość 1-3 szt. owoców w zupełności wystarcza do pokrycia dziennego zapotrzebowania człowieka na tę wit. Naturalna wit. zawarta w owocach jest przy tym trzykrotnie bardziej skuteczna od wit. syntetycznej w tabl.