Skład: maślan sodu, olej palmowy, otoczka kapsułki (hydroksypropylometyloceluloza), substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w chorobach zapalnych jelit (np. choroba Crohna), zaburzeniach czynnościowych jelit (np. zespół jelita drażliwego IBS) oraz biegunkach poantybiotykowych u dzieci powyżej 7 rż. i osób dorosłych. Dzięki zawartości kwasu masłowego produkt wspiera utrzymanie integralności bariery jelitowej. Kwas masłowy jest naturalną, fizjologicznie produkowaną w jelitach substancją oraz jednym z krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych SCFA, która stabilizuje strukturę ściany jelita i stymuluje wzrost saprofitycznej flory bakteryjnej co wspiera zahamowanie rozwoju patogenów jelitowych. Dla dzieci powyżej 7 rż. oraz dla osób dorosłych. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego jest rekomendowany do stosowania w postępowaniu dietetycznym przy: zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego, bólach i wzdęciach brzucha, biegunkach, zaparciach, dyspesji czynnościowej, nieswoistych chorobach zapalnych jelit: choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, w zespole jelita drażliwego (IBS), stanach po zabiegach chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego, chorobie uchyłkowej jelita grubego, zaburzeniach flory jelitowej po antybiotykoterapii. Sposób stosowania. Dorośli: stosować 1 kaps. rano i wieczorem. Należy stosować przez okres co najmniej 3 m-cy. Dzieci powyżej 7 rż.: 1 kaps. raz/dobę przez 6 tyg. stosowana w porze wieczornej. Kaps. należy przyjmować w trakcie posiłku, połknąć w całości, nie rozgryzać, nie wysypywać zawartości i popić wodą.