Skład: maślan sodu, substancje wypełniające: sole wapniowe kwasu ortofosforowego i celuloza mikokrystaliczna, otoczka kaps. (hydroksypropulometyloceluloza), całkowicie uwodorninony olej palmowy, substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu i sole magnezowe kwasów tłuszczowych. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w chorobach zapalnych jelit (np. choroba Crohna), zaburzeniach czynnościowych jelit (np. zespół jelita drażliwego IBS) oraz biegunkach poantybiotykowych u dzieci powyżej 7 rż. i osób dorosłych. Dzięki zawartości kwasu masłowego produkt wspiera utrzymanie integralności bariery jelitowej. Kwas masłowy jest naturalną, fizjologicznie produkowaną w jelitach substancją oraz jednym z krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych SCFA, która stabilizuje strukturę ściany jelita i stymuluje wzrost saprofitycznej flory bakteryjnej co wspiera zahamowanie rozwoju patogenicznej flory bakteryjnej. Dla dzieci powyżej 7 rż. oraz dla osób dorosłych. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego jest rekomendowany do stosowania w postępowaniu dietetycznym przy: zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego, bólach i wzdęciach brzucha, biegunkach, zaparciach, dyspesji czynnościowej, w zespole jelita drażliwego, stanach po zabiegach chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego, chorobie uchyłkowej jelita grubego, zaburzeniach flory jelitowej po antybiotykoterapii. Sposób stosowania. Dorośli: należy stosować 2-4 kaps./dobę w 2 podzielonych porcjach - rano i wieczorem. Kaps. należy stosować przez co najmniej 3 m-ce. Dzieci powyżej 7 rż.: 1 kaps. raz/dobę przez 6 tyg. stosowana w porze wieczornej. Kaps. należy połknąć w całości (nie rozgryzać, nie wysypywać zawartości) i popić wodą. Przyjmować w trakcie posiłku.