Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w utrzymaniu: równowagi elektrolitowej, prawidłowych funkcji psychologicznych, zdrowych kości i zębów, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni; w prawidłowej syntezie białka, odgrywa rolę w procesie podziału komórek. Trójfazowe uwalnianie magnezu w organizmie w różnych odstępach czasowych maksymalizuje jego wchłanianie. 1. FAST, warstwa szybkiego uwalniania: uwalnianie składników w żołądku: tlenek magnezu szybko rozpuszcza się w kwaśnym środowisku. 2. NORMAL, warstwa pośredniego uwalniania: warstwa obojętna: zapobiega interakcjom pomiędzy różnymi substancjami będącymi źródłem magnezu. 3. RETARD, warstwa opóźnionego uwalniania: uwalnianie składników w jelitach: wodorotlenek magnezu zamknięty w kwaśnej macierzy hydrożelowej. Wydajne, pełne uwalnianie magnezu w ciągu 24 h.