Suplement diety wzmacnia naturalną odporność organizmu oraz zwalcza negatywne skutki procesów starzenia. Działa poprzez zrównoważenie funkcji różnych elementów układu odpornościowego. Przyjęty doustnie przechodzi z jelita cienkiego do kłębków Peyera. Wspomaga produkcję immunoglobulin IgA oraz interferonu-γ w śledzionie. Poza tym, wspomaga działanie większości komórek układu odpornościowego w tym: komórki dendrytyczne (prezentujące antygen), makrofagi, limfocyty B i T oraz monocyty. Reguluje ekspresję genów odpowiedzialnych za produkcję czynnika NF-kappa B, a za jego pośrednictwem reguluje produkcję różnych cytokin, chemokin i prostaglandyn. Suplement wzmacnia i wyrównuje funkcję układu immunologicznego nie stymulując go nadmiernie. Uzyskiwany jest z hodowli alg Arthrospira platensis w specjalnym opatentowanym procesie. Algi te należą do gromady sinic i były od stuleci stosowane jako suplement diety w wielu krajach świata, ze względu na ich wartości odżywcze, m.in. wysoką zawartość białek (ok. 50-70%), wielu witamin (A, B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, nikotynamid, C, D, E, K), minerałów (potas, wapń, magnez, żelazo, chrom, miedź, selen, cynk) i nienasyconych kwasów tłuszczowych.