O wartości leczniczej tranu decyduje unikalna kompozycja nienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA oraz wit. A, D i E. Są one szczególnie potrzebne w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej, jak również w tych porach roku, gdy jesteśmy narażeni na niekorzystny wpływ bakterii i wirusów. Zwiększone zapotrzebowanie na wit. odczuwają osoby, których dieta jest niewystarczająca, tzn. dzieci i młodzież w okresie dojrzewania, ludzie chorzy, zestresowani i osłabieni oraz nadużywający alkohol i palący papierosy. Wit. A (akseroftol) - jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesów wzrostowych młodego organizmu, jak również procesów regeneracji ustroju, przez udział w regulacji tworzenia się nowych komórek, zwłaszcza nabłonkowych. Jako składnik rodopsyny odgrywa podstawową rolę w procesie widzenia. Niedobór wit. A objawia się zaburzeniem widzenia (ślepota zmierzchowa i zmiany w rogówce). Wit. D (kalcyferol) - jest zaangażowana w proces regulacji w organizmie człowieka gospodarki wapniowo-fosforanowej, biorąc udział w mechanizmie wchłaniania wapnia i fosforu oraz rozwoju i mineralizacji kości. Niedobór witaminy D jest przyczyną krzywicy. Witamina E (tokoferol)- opóźnia procesy starzenia się skóry oraz zapobiega chorobom układu krążenia. Nienasycone kwasy tłuszczowe EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy) - oba kwasy są zaliczane do NNKT. Ich rola głównie polega na obniżeniu zawartości trójglicerydów i LDL cholesterolu, przy jednoczesnym zwiększeniu w organizmie frakcji HDL cholesterolu.